The Captain David Pugh House: Outbuildings

Outbuildings include a stone springhouse, a wooden shed, a wooden two-hole outhouse, and a modern barn.

Springhouse

Springhouse (North View)

This is a stone structure with metal roof built over a full-flowing spring about 100 feet from the main house. It incorporates a large (5 foot diameter) boulder to support one corner of the wood frame roof. The interior is divided into two rooms, each about 10 by 10 feet, one with a pool at the springhead, and one downstream for cold food storage. The Brill family called this building the “milkhouse” since they used it to keep their milk cool. The east gable end of the springhouse was simply a wooden curtain wall that provided no structural support. There were outlines of the foundation of a third room; apparently the springhouse had been damaged at some point in time, perhaps by the large flood of 1936. Some renovation work was done in 2001: a new stone wall was built to replace the wooden wall at the damaged end, the remainder of the stonework was repointed, and the damaged gable end was sided with clapboard.

Springhouse (South View)

Shed

Shed (South View)

About 30 feet from the house in back is an old 10 by 15 foot shed. The roof is metal and the siding is board and batten. The Brill family referred to this as the “smokehouse” — it sits at the top of a rise so it is ideally suited to venting the smoke from a lower fire through it to smoke bacons and hams. As you can see, the current owners were using it as a part-time goat shelter – since 2006 it has been the poultry shed for ducks and chickens. At the left of this picture you can also see the east face of the springhouse — this was the one that was rebuilt in the 2001 repairs.

Update: This shed was torn down in the Summer of 2014 as part of our 2014 Addition Project.

Outhouse

Outhouse Exterior

Also in back of the house is a two-hole outhouse. This was the only toilet facility on this property until the septic system was installed in 1991. This outhouse is a “two-holer” … no, not for sharing the experience (!), but rather to give you a choice of seat sizes — the hole on the right is larger than the one on the left. Note also the hollow wooden pipes — behind the raised lids in the picture below to vent the decomposting gasses to the outside of the building — one vent opening can be seen in the picture above at the back of the building just above the large rock. And it somehow seems worthy to note that the large rock itself was placed there after it was dug up during the 1991 septic tank installation.

Outhouse Interior

Update: Termites had been attacking the wood, goats had been rubbing the paint off the walls, and groundhogs had been undermining the foundation, so in the Summer of 2010 the outhouse had to be torn down before it fell down.

Barn

New Barn

A 30 by 30 foot bank barn with hayloft and workshop was constructed in 2000. It is located in the approximate location of an old barn that was torn down years ago. The upper clarastory windows, the lower barn windows, and the two smaller doors are all recycled components that were saved during the main house renovation in the late 1990’s.

« Prev: Exterior Capt. David Pugh House Next: Interior»